Web 3.0 Nedir? Web 2.0’dan Farkı Nedir?

Web 3.0 Nedir? Web 2.0’dan Farkı Nedir?

Yıllardır bilgisayar teknolojisi hızla ilerlemekte ve doğal olarak bu keskin yükseliş eğrisi dünya çapında ağ ve interneti de etkilemiştir. Bu nedenle, kesinlikle bilgilendirici Web 1.0’dan daha etkileşimli Web 2.0’a geçtik. Ve şimdi ise “Web 3.0” olarak adlandırılan üçüncü nesil web’e yani sanal dünya ve yapay zekaya geçiş yapmaya hazırlanıyoruz.

Web 3.0 ağırlıklı olarak makine öğrenimi (ML) ve yapay zekaya (AL) sistemine odaklanan yeni nesil bir web teknolojisidir. Makine dostu verileri barındıran bir web türü olan Semantik Web’i yorumlamak ve kullanıcı için çıktı üretmek için öncelikle yapay zekaya (AI) sistemini kullanan web siteleri ve çevrimiçi hizmetlerden oluşur. Sanal asistanlar, akıllı hoparlörler ve ağa bağlı ev aletleri, Web 3.0’ın kullanıldığı bazı teknolojik ürünlerdir.

Bu yeni web nesli, herkes için daha akıllı, verimli, doğru ve bağlantılı bir çevrimiçi deneyim vaat ediyor. Ancak, tamamen Web 3.0’a geçmemiz diğer 1.0 ve 2.0 versiyonlarına göre daha fazla zaman alabilir.

Web 3.0’ın Web 2.0’dan Farkı Nedir?

Web 3.0 ve Web 2.0, kullanıcılar için veri oluşturma biçimleri bakımından birbirinden farklıdır. Mevcut web 2.0 doğru işlevi belirlemek için kullanıcıların girdilerine ve işbirliğine dayanırken, yeni nesil 3.0 web, yapay zekaya en iyi işlevi belirlemek için bir sürü veri üzerinde çalışmasına izin vermesidir.

Bazı çevrimiçi hizmetler şu anda nasıl işlediklerini uyarlamak için kullanıcı geri bildirimlerine bağlıdır. Ancak önümüzdeki yıllarda yapay zeka (al) tarafından toplanan verileri analiz etmesine ve en iyisini seçmesine izin verecekler gibi gözüküyor. Bu, web sitelerinin bir kullanıcının isteyebileceği bilgileri kendiliğinden bulmasına ve sağlamasına olanak tanıyacaktır.

Web 3.0 arada herhangi bir aracı olmadan, merkezi olmayan bir bağlantı kurularak kullanıcılar arasındaki etkileşimin sağlanmasıdır.

Bu konu ile ilgili ünlü youtuber Barış Özcan tarafından yayınlanan web 3.0 videosunu izleyerek detaylı görsel anlatıma ulaşabilirsiniz.

WEB 3.0 İle Ne Değişecek? Neler Değişti?

Günümüzde web 2.0 ile kullanıcılar birbiri ile iletişime geçip veri alışverişi yapabiliyor. Web 3.0 ile bunun dışında gözle görülen ama elle tutulamayan kripto paralar, nft sistemi ile görseller, metaverse ile birlikte sanal sokaklardan büyük ülkelere kadar tüm dünya sanala taşınmaya başladı.

thumbnail
Önerilen Yazı
Değiştirilemez Token (NFT) Nedir?

Web 3.0 sayesinde kullanıcıların birbiri ile etkileşime geçerek, kripto paralar ile ticareti, nft sistemi ile lisanslama ve tescillemeyi ve metaverse ile ise hayatlarını sanala taşımayı sağlıyor.

Web 3.0’ın Ana Bileşenleri Nelerdir?

Yapay Zeka: Şu an itibariyle, kullanıcı kararları internetin nasıl değişeceğini doğrudan etkiliyor. Bununla birlikte, bu bağımlılık düzeyi, bazı kullanıcıların kasıtlı olarak web’i yanlış sonuçlar göstermek için etkileme riskini de doğurur. Yapay zeka, karmaşık teknikler kullanarak basit kullanıcı girdisini sahte kullanıcı girdisinden ayırarak bunun üstesinden gelecektir.

Ubiquitous Computing (Yer Yerden Programlama): Herhangi bir cihazda, herhangi bir yerden ve herhangi bir formatta bilgi işlem kavramıdır. Bu, ortak bir ağ üzerinden iletişim kuran cihazlar için kullanılan bir terim olan Nesnelerin İnterneti (IoT) ile ilgilidir. Akıllı TV’ler ve akıllı ampuller gibi IoT cihazlarının göze çarpan varlığı, Web 3.0 için erken bir altyapı oluşturur.

Semantik Web (Anlamsal Ağ): Daha önce de belirtildiği gibi, çevrimiçi verilerin makineler tarafından okunabildiği bir web’in adıdır. Bu web verisi formatı, makine öğreniminin gelişmesine ve böylece yapay zeka işlevini sonuna kadar yerine getirmesine izin verecektir. Örneğin, bu, bilgisayarların insanlar tarafından aranan sorguları uygun bağlamda anlamasını sağlayacaktır. Semantik Web, yapay zekanın etkili bir şekilde uygulanması için ön koşuldur.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir