6G Nedir? 5G ile Arasındaki Fark Nedir?

6G Nedir? 5G ile Arasındaki Fark Nedir?

5G hala dünya çapında tamamen yayılmadı. Bununla birlikte, bazıları zaten 6G’nin teknoloji için ne anlama gelebileceği konusunda spekülasyonlar yapıyor.

5G, özellikle gelişmekte olan ülkelerde henüz ana akım haline gelmemiş olsa da, 6G’nin selefini nasıl geride bırakacağına şimdiden bir göz atabiliriz. Ve telekom devleri her zaman gelecek nesillere hizmet edecek teknolojilerin peşinde olduklarından, teknoloji endüstrisinde bu şaşırtıcı olarak görünmüyor.

6G hakkında bildiğimiz her şey hala teorik olsa da, kesinlikle mevcut 5G ağının bir uzantısı olacak.

6G, yapay zeka, robotik ve otomasyon gibi en son teknolojileri daha yeni boyutlara genişletebilir. 5G’den nasıl farklı olabileceğini aşağıya doğru okuyarak görelim.

Hücresel Ağların Evrimi (0G’den 6G’ye)

İlk kablosuz iletim tarihinin radyo dalgaları kullanılarak 3.4 kilometre çapında kablosuz olarak, 1895 Bir İtalyan mucit Guglielmo Marconi iletilen mors kodu gerçekleşti. Neredeyse bir asır sonra, 1973’te, 0G cep telefonları olarak adlandırılan ilk kablosuz cep telefonları gösterildi. Bu, kablosuz iletişim için çok önemli bir andı.

Motorola’da bir mühendis olan Martin Cooper’ın bu buluşundan kısa bir süre sonra telekom şirketleri ilk nesil “1G” mobil ağını geliştirmeye başladı. 30kHz bant genişliğine ve sadece sesli aramalara izin veren 2.4Kbps hıza sahipti. 1G, zayıf ses kalitesine ve sınırlı kapasiteye sahip olmasına rağmen 1991 yılına kadar kullanıldı.

1G’yi geride bırakan 2G cep telefonları, 1990’larda pazarlara girerek kullanıcıların SMS, e-posta göndermelerine ve hatta internette daha düşük hızlarda gezinmelerine olanak sağladı. 30kHz’den 200kHz’e kadar bant genişliği sundu; sürekli gelişmeler, hızları 384Kbps’ye çıkardı.

Bundan sonra kablosuz teknolojideki gelişmeler çığ gibi büyüdü ve her on yılda bir yeni bir nesil gördük. 3G, 2G’yi 50 kat daha hızlı genişleterek görüntülü aramaları ve internet tabanlı uygulamaları kolaylaştırdı. Ardından, 4G, daha düşük gecikme süresi ve HD videolar ile 3G’nin 50 ila 500 katı hızlarla geldi.

thumbnail
Önerilen Yazı
LTE Nedir? LTE Ne Anlama Geliyor?

Şimdi, en yüksek 20Gbps hızına sahip 5G’ye sahibiz ve  Qualcomm , 5G’nin IoT, otomasyon ve aşırı gerçeklik (XR) entegrasyonuna fayda sağlayacağını iddia ediyor. Sonunda 6G, 5G’den daha iyi performans gösterecek ve en akıl almaz teknolojik başarıları bile mümkün kılacaktır. Şimdi 6G’nin ne olduğuna ve sunduğu potansiyel faydalara daha yakından bakalım.

6G Nedir?

6G, birçok ülkede hala kullanılmayan 5G kablosuz teknolojisinin ardından altıncı nesil kablosuz iletişim olarak ortaya çıkacak. 6G, 5G’den 100 kat daha hızlı hızlar elde etmek için milimetre altı dalgalar olarak da bilinen olağanüstü yüksek frekanslı (THF) dalgaları kullanır; buna kıyasla, milimetre dalgaları (mmWave) kullanır.

6G’yi etkinleştiren gecikmenin, gelişmiş bağlantıya uyum sağlamak için artırılmış bant genişliği ile bir mikrosaniyeden az olması bekleniyor. Başka bir deyişle, bu yeni nesil teknoloji, dijital dünya ile gerçek dünya arasındaki boşluğu doldurmaya hazırlanıyor.

Samsung, “Samsung Networks: Redefined” etkinliğinde, 5G’nin 50 katı hız ve onda bir gecikme süresi elde ederek 6G aracılığıyla Hiper bağlantılı deneyim yol haritasında önemli ilerleme kaydettiğini belirtiyor.

6G Yeni Ufuklar Açacak

Anlaşılmaz hızları ve mikro saniye gecikmeleriyle birlikte 6G’nin son derece güvenilir olması ve büyük miktarda gerçek zamanlı veri işlemeyi desteklemesi ve büyük verilerle çalışmayı kolaylaştırması bekleniyor.

Kablosuz iletişimdeki ve algılama, görüntüleme, görüntüleme ve yapay zeka gibi diğer teknolojilerdeki entegre ilerlemelerin ürünü olacaktır. Otonom teknolojileri optimize etmenin yanı sıra bunlar, yeni nesil terahertz kablosuz teknolojisinin yol açabileceği gelişmelerden bazıları aşağıdaki gibidir.

Sürükleyici Genişletilmiş Gerçeklik (XR)

Genişletilmiş Gerçeklik (XR), Sanal Gerçekliği (VR), Artırılmış Gerçekliği (AR) ve Karma Gerçekliği (MR) kapsayan bir terimdir. XR, eğlence, tıp, bilim, eğitim ve imalat endüstrileri dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yeni kapılar açacak.

thumbnail
Önerilen Yazı
5GE Nedir? 5G’den Farkı Nedir?

Konsept, 5G geldiğinde popülerlik kazandı, ancak mevcut donanım sınırlamaları ve kablosuz yeteneklerin eksikliği nedeniyle 5G, XR’yi destekleyemeyecek. 6G’nin boşlukları doldurduğu yer burasıdır. İlgili donanımın 6G devreye girdiğinde hazır olması bekleniyor ve her ikisi birleştiğinde XR gerçek olacak.

Mobil Hologramlar

Yüksek çözünürlüklü işleme, giyilebilir ekranlar ve ultra hızlı kablosuz ağlardaki gelişmeler, mobil cihazların hologramları görüntülemesini sağlayacaktır. Holografik görüntüleme, 6G’nin sağladığı yüksek oranda veri aktarımı gerektirir.

Yukarıdakiler göz önüne alındığında, bu teknolojinin gerçekte ne kadar gerçekçi hissettirdiğini sorgulayabilirsiniz. Henüz kesin olarak bilmesek de en iyi tahminimiz, Google’ın yeni girişimi Project Starline ile Google I/O Keynote 2021’de bize gösterdiğine benzer olacağı yönünde  .

Bunu bir perspektife oturtmak için, 6,7 inç ekranlı bir mobil cihaz üzerinde bir hologram, yalnızca 6G ile mümkün olan 580 Gbps hız gerektirir. Bunu mümkün kılmak için, yapay zekadaki ilerlemeler, holografik verilerin sıkıştırılması, çıkarılması ve işlenmesinde faydalı olabilir.

Dijital Çoğaltma

Dijital bir kopya, gerçek zamanlı bir dijital ikiz olarak hareket eden gerçek bir fiziksel varlığın sanal bir kopyasıdır. Dijital ikizler sayesinde kullanıcılar, mekansal ve zamansal kısıtlamalar olmaksızın sanal bir ortamda gerçek varlıkları gözlemleyebilecek, izleyebilecek ve keşfedebilecekler.

XR ve holografik ekranların birleştirilmesiyle, kullanıcılar gözlemin ötesine geçebilir ve söz konusu dijital ikizlerle etkileşime girebilir. Robotik ve Dijital çoğaltmanın entegrasyonu sayesinde kullanıcılar, dijital ikizini sanal olarak kontrol ederek gerçek dünyada bir robotu fiziksel olarak hareket ettirebilir.

Bu teknolojinin son derece yeni doğası göz önüne alındığında hepsini açıklamak zor olsa da, dijital çoğaltma çeşitli alanlarda çığır açan gelişmelere giden yolu açacaktır.

6G’nin Üstesinden Gelmesi Gereken Zorluklar Nelerdir?

6G, bilgiyi algılama, insanlarla ve makinelerle iletişim kurma ve hayatı deneyimleme şeklimizi değiştirecek. Tüm bunları ve daha fazlasını başarmak için, cep telefonlarının donanım ve bilgi işlem yeteneklerinde muazzam iyileştirmeler ve 5G’ye kıyasla genişletilmiş ağ performansı gerekiyor.

6G için en büyük zorluk, terahertz dalgalarının atmosferik emilimini ve şiddetli yol kaybını önlemektir. Mevcut 5G ağları da bu sorunla karşı karşıya; kullanıcılar bir ağaç veya bina tarafından engellendiğinde sinyal kaybı bildirdi.

Samsung’un 6G teknik incelemesi, bu sorunu potansiyel olarak çözebilecek birkaç ‘aday’ teknolojiden bahseder. Bu teknolojilerden bazıları, ağ tipi ağ topolojisi, spektral paylaşım, kapsamlı AI ve diğer yeni teknolojileri içerir.

6G ve Sürdürülebilirlik

İklim değişikliğinin giderek daha karmaşık bir küresel sorun haline gelmesiyle birlikte, sürdürülebilir ilerleme sağlamak çok önemlidir. Neyse ki, bazı iyi haberlerimiz var. Göre Dünya Ekonomik Forumu , dijital teknolojiler dahil 5G-ebil 2020 yılında Ve artan verim ve sürdürülebilirlik standartlarına% 15 oranında dünya çapında emisyonlarının azaltılması, 6G yüksek hedefler.

thumbnail
Önerilen Yazı
Mobil Erişim Noktası (Mobil Wi-Fi) Nedir ve Nasıl Çalışır?

6G’nin BM’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine (SDG) ulaşmada önemli bir rol oynaması bekleniyor. Sanallaştırma, enerji kaynaklarının sürdürülebilir üretimini ve tüketimini sağlayacaktır. 6G’nin sağladığı hiper bağlantı ve bilgiye erişim, dünya genelinde yaşam standartlarını iyileştirecek.

6G’nin Etkileri

6G, çoğunlukla ve iyi bir nedenle hala kullanılmayan bir bölgedir. Elbette üstesinden gelinmesi gereken uzun bir zorluklar listesi var ve yakın zamanda bize gelmeyecek, ancak sunduğu faydalar hakkında konuşulamayacak kadar devrim niteliğinde olucak gibi gözüküyor.

6G, bulut oyunları, bulut depolama, VR, AR ve benzerleri gibi mevcut gelişen teknolojilere yepyeni bir boyut katacak. Daha da önemlisi, kablosuz teknolojinin geleceğinde kaçınılmaz bir adım olan XR, holografik ekranlar ve dijital çoğaltma gibi yeni teknolojilere öncülük edecek.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir