Sık Kullanılan Telefon Dolandırıcılıkları Nelerdir?

Sık Kullanılan Telefon Dolandırıcılıkları Nelerdir?

Bir telefon dolandırıcısı birkaç numara deneyebilir, ancak bazı planlar diğerlerinden daha yaygındır. Genellikle telefon görüşmesinin sonunda bilgilerinizi vermenizi isterler. Dikkatinizi çekecek farklı senaryoları birleştirmeye çalışırlar.

İşte birkaç popüler telefon dolandırıcılığını aşağıda bulabilirsiniz.

Tutuklama Tehditleri

Hapis, herkes için korkutucu bir tehdit olurdu, özellikle de yanlış bir şey yapmadıysanız. Bazı dolandırıcılar, bilgi talep eden yerel polis departmanından veya memurlar gibi davranıyor.

Gereksiz Teknik Destek

Yardım için bir web sitesiyle iletişime geçmediyseniz, teknik destek olduğunu iddia eden kişilerin kişisel sorularını yanıtlamayın. Dolandırıcılar bazen bankacılık veya diğer popüler uygulamalar için müşteri desteği gibi davranır ve “size yardımcı olmak” için giriş bilgilerinizi ister.

Sahte Hayır Kurumları

Bazı hayır kurumları bağışçılara telefonla ulaşıyor. Bununla birlikte, dolandırıcılar, sahte hayır kurumları oluşturarak ve bağışlar isteyerek, hatta sadece gerçek bir hayır kurumunun temsilcisi olduğunu iddia ederek ve sizi dolandırarak iyi huylu yardımseverlerden yararlanmaya çalışırlar.

Yarışma Galibiyetleri

Geçmişte herhangi bir yarışmaya, çekilişe katılmadıysanız birinin sizi aradığında piyango kazandığınızı veya büyük ödülü kazandığınızı söylüyorsa şüpheli olun ve dikkat edin.

Borç Yardımı

Gerçek olamayacak kadar iyi olan bir şeye başka bir örnek, borç erteleme planlarını içerir. Öğrenci, sağlık hizmeti veya başka borcu olması muhtemel kişileri hedef alır ve kredi dolandırıcılığına iter veya hassas bilgilerinizi vermeniz için sizi kandırır.

thumbnail
Önerilen Yazı
Güvenli İnternet Alışverişi Nasıl Yapılır? Bilgilerinizi Korumak İçin İpuçları

Tehlikedeki İnsanlar

En acımasız dolandırıcılıklardan biri, tehlikede olan biri hakkında yalan söylemeyi içerir. Bu sahte senaryolarda ailenizin hastanede olduğunu veya mahsur kaldığını iddia eden birine kadar her şeyi içerebilir. Daha sonra, görünüşe göre yardım etmek için sizden finansal destek veya daha fazla kişisel bilgi isteyeceklerdir.

Bir Aramanın Aldatmaca Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bir aramanın dolandırıcılık olup olmadığını konuşmanın içeriğine göre belirlemek genellikle kolaydır. Birçok dolandırıcı korku taktikleri kullanır, bu nedenle bir aramanın dolandırıcılık olup olmadığına karar verirken sakin ve mantıklı olun. Dikkat etmeniz gereken aşağıdaki maddeleri inceleyebilirsiniz.

Şifre İstemek

Müşteri desteği asla giriş bilgilerinizi istemez. Bazen güvenlik sorularının yanıtlarını isteyebilirler ama asla parolanızı soramazlar.

En doğrusu: şifrenizi asla kimseye vermemektir. Ayrıca, teknik desteği aramadıysanız muhtemelen sizi de aramayacaklarını unutmayın.

Kişisel Bilgilerin İstenmesi

Hassas bilgilerinizi telefonda bir yabancıya vermeyin. Görünüşte zararsız bilgiler (adresler ve doğum tarihiniz gibi) bile dolandırıcılar için yararlı olabilir.

Hiç Duymadığınız Promosyonlar

Hiç girmediğiniz bir yarışmada bir milyon dolar kazandınız mı? Sahibi olmadığınız bir arabanın geç ödemesinden dolayı tutuklanmanız için iddia edilen bir “emri” var mı?  Şanslar, bu tehditler veya ödüllerin sahte olduğunu bilmesiniz.

Yeterli Bilgi Vermeyi Reddetme

Yasal bir şirket, içinizin rahat etmesi için daha fazla bilgi sağlayabilir. Kimliğini kanıtlamak için bir adres veya şirket adı yardımcı olabilir, ancak yeterli değildir. Ayrıca, arayan kişi “torununuzun” veya “arkadaşınızın” başının dertte olduğunu iddia ederse ancak gerçek bir isim veremezse, bu bir aldatmacadır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir