Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Bitcoin madenciliği yapmak istiyorsanız, iki farklı yöntem deneyerek madencilik yapabilirsiniz. Birinci yöntem bulut sistemler üzerinden madencilik yapmak, ikinci yöntem ise fiziki olarak donanım alarak madencilik yapmaktır.

Madencilik ve Yatırım

Bitcoin 2009 yılında piyasaya sürüldüğünde, dünyanın ilk ve önde gelen kripto para sektörü evdeki bir bilgisayardan daha fazla sisteme ihtiyaç duyuyordu. Biraz birikim ile madencilik işine girilebiliyordu. Bugün kaar etmek istiyorsanız giriş seviyesindeki bir bilgisayar veya donanım malesef yetersiz geliyor. Ancak bu para kazanmanıza engel degildir. Düşük sekmentteki bir bilgisayardan bile para elde edebilirsiniz lakin bu sadece elektrik masrafınızı karşılayacaktır.

Bitcoin madenciliğine giricekseniz, ilk öncelik olarak donanım piyasasına hakim olmanız gerekir. Öyle ki bitcoin madenciliğinin son dönemde tavan yapması ile donanım bulmak oldukça zorlaştı. Ekran kartları 2018 yılına oranla üç kat arttı. Bitcoin sektörünün garantisi olmadığını bilmek gerekir. Bu bilgi ile donanım yatırımı yaparkende bu riskleri göz önüne almak gerekir.

Üst paragrafta belirtiğimiz gibi madencilik için ihtiyaç olan donanımlar her gün fiyat değişikliğine uğruyor. Öyle ki şuan bir çok ulusal elektronik mağazasında ekran kartı kalmadı.

Bitcoin madenciliği , yeni blokları keşfetmek ve işlem doğrulamasına yardımcı olmak için Bitcoin’in çalışma kanıtı (POW) fikir birliği mekanizmasına katılma sürecidir. Tüm Bitcoin madencilerinin birleşik çabaları, blok zincirinin bütünlüğünden sorumludur ve işlemlerin esasen geri döndürülemez kalmasını sağlar.

Her yeni blok keşfedildiğinde, madenci Bitcoin blok ödülü olarak bilinen bir ödül alır. Bu ödül şu anda blok başına 6,25 BTC olarak belirlendi, ancak çoğu madenci, madencilik havuzunun bir parçası olarak birlikte çalıştıkları için genellikle çok daha az alıyor.

Bitcoin satın almak veya takas etmek yerine, çoğu kişi Bitcoin madenciliğinin açık piyasada satın almaktan daha ucuza mal olduğu için kendi madenciliğini seçmektedir. Sonuç olarak, Bitcoin madenciliği ve satışı, doğru koşullar altında karlı bir iş girişimi olabilir.

Bitcoin Madenciliği İçin Neye İhtiyacımız Var?

Bitcoin madenciliğine dahil olmak istiyorsanız, önce birkaç şeyle uğraşmanız gerekiyor.

Her şeyden önce, bir Bitcoin cüzdanına ihtiyacınız olacak. Kullandığınız cüzdanın türü güvenli olduğu sürece gerçekten önemli değil. Bu, madencilik kurulumunuza bağlı olarak önemli olabilecek madencilik gelirlerinizi almak için kullanılacaktır. Donanım cüzdanları, güvenlik açısından olarak kabul edilir, ancak kullanımları daha zahmetlidir. Birçok madenci , kolaylıklarından dolayı Electrum gibi yazılım cüzdanlarını kullanıyor.

Donanım

Bitcoin madenciliği 2009’da ilk başladığında zorluk o kadar düşüktü ki, düşük cihazlar CPU kaynaklarını kullanarak madencilik sürecine katılabiliyordu. O zamanlar, normal bilgisayarlarını kullanan bireysel madenciler bile blokları keşfedebiliyordu ve bunu yaparak her biri 50 BTC kazanabiliyordu.

Bununla birlikte, Bitcoin madenciliğinin popülaritesi arttıkça, madenciler rekabette avantaj elde etmenin yollarını aramaya başladı ve böylece GPU madenciliği doğdu. 2010 yılında insanlar, madencilik danışmanlık firması Navier’e göre, CPU madenciliğine göre altı kat verimlilik artışı sağlayan Bitcoin madenciliği için geniş bir dizi grafik işleme birimi (GPU) bağlamaya başladı.

Ancak GPU madenciliği dönemi kısa sürdü. 2011 yılında, sahada programlanabilir kapı dizileri (FPGA’ler) olarak bilinen özel bir donanım türünün Bitcoin madenciliğini daha da verimli bir şekilde yapmak için tasarlanabileceği bulundu. Bu tür bir donanım, Bitcoin madenciliği tünelini, uygulamaya özel entegre devre (ASIC) madencileri tarafından gasp edildiği 2013 yılına kadar çalıştırdı ki bu hala günümüze hakimdir.

Bugünlerde, on binlerce CPU veya GPU çekirdeği olan bir süper bilgisayardan Bitcoin madenciliği yapmayı planlamadığınız sürece, bir Bitcoin madencisi olarak rekabet etme olasılığınız düşüktür ve neredeyse her zaman bir kar elde etmezsiniz. Satın alma ve elektrik maliyetleriniz ihmal edilebilir düzeyde olmadığı sürece, kesinlikle bir ASIC madencisine ihtiyacınız olacaktır.

Yazılım

Bitcoin madencilik donanımınızı kurup çalıştırmadan önce, bilgisayarınız için madencilik yazılımını seçmeniz gerekecek. Bu, hangi madencilik algoritmasıyla çalışmak istediğinizi, hangi havuzu kullanacağınızı kontrol etmek için kullanılır ve madencinizi kontrol etmek için merkez görevi görür.

Bunların hepsi aynı temel yardımcı programı sunsa da, hem verimlilikleri hem de sundukları ek özellikler açısından önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Dahası, doğru madencilik yazılımını seçmek Bitcoin madenciliği operasyonunuzun verimliliğini etkileyebilir, bu nedenle uzun vadeli bir taahhütte bulunmadan önce birkaç tanesini denemek genellikle iyi bir fikirdir.

Madencilik yazılımınızı seçerken, yapmak isteyeceğiniz temel hususlardan bazıları şunlardır:

🖥️ İşletim sistemi desteği: Yazılımın işletim sisteminizle çalışıp çalışmadığını kontrol edin – ör. Windows, macOS, Raspberry Pi OS, Linux vb.

🧮 Algoritma desteği: Bitcoin, SHA256 madencilik algoritmasını kullanır, yazılımın Bitcoin’i başarılı bir şekilde çıkarmak için bunu desteklemesi gerekecektir.

🧰 Donanım desteği: Bazı programlar CPU, GPU, FPGA ve ASIC madenciliğini desteklerken diğerleri yalnızca belirli donanımı destekler.

🏋️‍♂️ Verimlilik: Düşük kaynak madencileri genellikle daha verimlidir, ancak kullanımı genellikle daha zordur.

💱 Ek işlevsellik: Otomatik para değiştirme, uzaktan erişim, madencilik planlaması en popüler ek özelliklerden bazılarıdır.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir