Bitcoin ETF Nedir?

Bitcoin ETF Nedir?

Bitcoin ETF, yatırımcıların zaten aşina olduğu pazarlarda erişilebilen Bitcoin fiyatıyla işlem yapmak için basit ve yasal olarak uyumlu bir yol oluşturur.

  • Bir ETF veya borsa yatırım fonu, Bitcoin gibi temel varlığının değerini izleyen halka açık bir yatırım aracıdır.
  • Bitcoin ETF’deki hisseler, geleneksel bir borsada işlem görebilir.
  • SEC, ABD’deki Bitcoin ETF’leri için teklifleri defalarca reddetti, ancak 2021’de onay gelmesi yüksek ihtimal olarak görünüyor.

2018’in başındaki kötü şöhretli “kripto kışı”ndan üç yıl sonra, Bitcoin önceki 20.000 $ ‘lık yüksek sınırını neredeyse üçe katladı ve 1 trilyon $’ lık bir piyasa değerini aştı ve bitcoin 2 trilyon $ değeriyle kripto piyasasında açık ara en büyük kripto para birimi haline geldi.

Her zamankinden daha fazla ana akım popülaritesi ile birçok yeni insan biraz Bitcoin almakla ilgileniyor. Ancak kripto meraklılarının çoğu, Bitcoin’i bir kripto borsasından satın almayı göz korkutucu ve opak bir süreç olarak görüyor.

thumbnail
Önerilen Yazı
Bitcoin Madenciliği Nasıl Yapılır?

Tüm bunlar, bir Bitcoin ETF’nin veya borsa yatırım fonunun çekiciliğini artırdı. Kanada şu anda üç Bitcoin ETF’si bulunurken , ABD henüz ticaret için herhangi birini etf onaylamadı.

ETF Nedir?

💸 ETF, hisse senedi gibi halka açık olarak işlem gören, ancak tek bir şirketten ziyade dayanak bir varlığın veya endeksin performansını izleyen bir yatırım aracıdır.

🛢️ ETF, yatırımcıların altın veya petrol gibi temel varlığının değerine maruz kalmasının bir yoludur.

📈 ETF’ler geleneksel bir borsada işlem yapar ve varlık fiyatı arttığında değeri yükselmeli ve düştüğünde düşmelidir.

Bir Bitcoin ETF, diğer herhangi bir ETF ile aynı şekilde çalışır. Yatırımcılar, hisse senetlerini satın aldıkları komisyonculuk yoluyla ETF’de hisse satın alırlar ve Apple veya Tesla’daki hisseleriyle aynı şekilde ticaret yapabilirler.

Bitcoin ETF’leri , Bitcoin’in mevcut fiyatını takip eder ve Bitcoin’in fiyat dalgalanmalarıyla kilit adımda hareket etmelidir.

Neden Bitcoin ETF’ye İhtiyaç Var?

Çoğu düzenli perakende yatırımcısı için, Bitcoin ve kripto para birimleri genel olarak hala riskli görünüyor.

Etrafındaki belirsiz düzenlemelere sahip olmanın yanı sıra , Bitcoin’e sahip olmak, bir Bitcoin cüzdanı tutmayı ve alana aşina olmayan ve belirli bir düzeyde kendi kendine eğitim gerektiren insanlar için hala keşfedilmemiş bir bölge olan kripto borsalarına güvenmeyi gerektirir.

Bitcoin’i tutmak, güvenlik yükünü doğrudan size yükler ve kendi özel anahtarlarınızı güvende tutmaktan sizi sorumlu kılar (bunları borsaya emanet etmek istemediğiniz sürece). Bu, satın alınan Bitcoin’i korumak için bir donanım cüzdanı satın almak veya özel anahtarları güvenli bir şekilde saklamak anlamına gelebilir . Ayrıca, sermaye kazancı ile sonuçlanan Bitcoin satışları için nasıl vergi vereceğinizi de öğrenmeniz gerekir.

Bitcoin ETF ile yatırımcıların özel anahtarlar, depolama veya güvenlik konusunda endişelenmesine gerek yoktur. Hisse senetleri gibi ETF’de hisselerine sahipler ve kripto satın alma ve tutma çemberlerinden geçmek zorunda kalmadan kripto para birimi piyasasına maruz kalabilirler.

Ve açıkça ifade etmek gerekirse, bu birçok sıradan insan ve aynı zamanda sofistike kurumsal yatırımcılar için son derece çekici bir öneridir.

Bitcoin ETF Nasıl Çalışır?

Bir Bitcoin ETF’si, gerçek Bitcoin’i satın alan ve elinde tutan bir firma tarafından yönetilir; fiyat fonda tutulan Bitcoin’e sabitlenmiştir. Firma, ETF’yi geleneksel bir borsada listeliyor ve siz, yatırımcı, diğer hisse senetlerinde yaptığınız gibi ETF’yi alıp satıyorsunuz. Bitcoin ETF’leri, yatırımcıların Bitcoin’e karşı bahis oynayabilecekleri kısa satış dahil olmak üzere yeni ticaret fırsatları da sunar.

Ancak bir Bitcoin ETF’si ile diğer ETF’ler arasında bazı temel farklılıklar da vardır.

İlk olarak, S&P 500’ü izleyenler gibi bazı ETF’ler hisse senetlerini temsil eder, böylece ETF’deki herhangi bir şirketin hissedarlarına ödediği temettülerden bir pay alırsınız. Tesla bir temettü ödediğinde ve Tesla’yı içeren bir ETF’de hisseniz olduğunda, (daha küçük) bir temettü alırsınız. Bitcoin ademi merkeziyetçi olduğundan Bitcoin ETF ile bu gerçekleşmez.

İkincisi, diğer ETF’lerde olduğu gibi, ETF’yi sunan şirkete ücret ödemeniz gerekir. Ancak bir Bitcoin ETF ile, ücretlerinizin bir kısmı, ETF’nin temelini oluşturan Bitcoin’in satın alınması ve depolanması için saklama ve yönetim ücretlerinin ödenmesine gider.

Bitcoin ETF İlerlemesinin Kısa Geçmişi

  • Temmuz 2013: Winklevoss Bitcoin Trust, ilk Bitcoin ETF teklifini sundu.
  • Haziran 2018: SEC, Winklevoss’un ikinci Bitcoin ETF teklifini reddetti.
  • Ekim 2019: SEC, Bitwise’ın Bitcoin ETF teklifini reddetti.
  • Şubat 2020: Wilshire Phoenix, Bitcoin ETF projesinin SEC tarafından reddedilmesini sağlayan en son proje oldu.
  • Eylül 2020: Dünyanın ilk Bitcoin ETF’si Bermuda Borsası’nda listelendi.
  • Aralık 2020: VanEck , resmi olarak reddedilmeden önce birçok kez önceki tekliflerini aldıktan sonra Bitcoin ETF için en son teklifini sundu.
  • Şubat 2021: Kanada’nın ilk Bitcoin ETF’si, Amaç Bitcoin ETF’si (BTCC) piyasaya sürüldü. Aynı ay içinde iki tane daha onaylanacak: Evolve Bitcoin ETF (EBIT) ve CI Galaxy Bitcoin ETF (BTCX).

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir