Şarj Kablolarının Yıpranması Nasıl Engellenir?

Şarj Kablolarının Yıpranması Nasıl Engellenir?

Yıpranmış şarj kablolarının kullanımı tehlikeli veya değiştirilmesi insan sağlığına ve maddi olarak pahalı olabilir. İster iPhone’la Lightning kablosu, ister Android telefonla USB-C kablosu kullanıyor olun, kırılmalarından nasıl korunacağınız aşağıda açıklamaya çalıştık.

Kablolarınızın Bakımı

Kablolarınızın uzun süreli kullanmanın en iyi yolu, onlara dikkatli bakmaktır. Bir cihazınızı USB bağlantı noktasından çıkarırken her zaman kabloyu fişinden tutmaya çalışın. Şarj adaptöründen tutmadan bir kabloyu çekmek, kablonun fişle birleştiği zayıf kısmına baskı uygular ve yıpranmasını sağlar.

Kabloların aşırı bükülmesinden veya çok sıkı sarılmasından kaçının. Özellikle kablonun fişle birleştiği noktada kablonun sonunun bükülmesi, zamanla oluşan hasarların başlıca nedenlerinden biridir. Cihazınızı şarj ederken kullanmaktan kaçınırsanız, kabloyu gereksiz yere takmaktan kaçınmış olursunuz.

Muhtemelen davranışınızı değiştirmeniz ve eski alışkanlıklarınızı kırmanız gerekecek ve bu sayede kablolarınız bunun için size uzun kullanım vaat edecektir. Sabah yataktan kalkmadan önce ilk iş telefonunuzu elinize alırsanız, önce kabloyu çıkarmaya dikkat edin. Siz yatağınızda iken kablo öne ve arkaya doğru kıvrılırken yatakta yatmak doğru değildir.

Kablo Koruyucuları Kullanın

Kablo koruyucuları sayesinde kablonun plastik veya metal fişle birleştiği noktayı sağlamlaştırarak koruyarak çalışır. Basınç uygulandığında kablonun zarar görmesini önlemek ve hafifçe esnemesini sağlamak için kauçuk gibi esnek bir malzemesi kullanılır.

Biraz gerginlik eklemek istiyorsanız, kablonuzun kritik bir noktaya bükülmesini önlemek için yakalarınıza yaylar ekleyebilirsiniz.
Kablonuzun aşırı bükülmesini engelleyebilecek hemen hemen her şey, ister ev yapımı bir kılıf isterse bir elektrik bandı şeridi olsun, kablonuzu korumaya yardımcı olacaktır.

Manyetik Adaptörlerle Kazaları Önleyin

Kablolar zamanla doğal olarak kullanılama bağlı olarak az veya çok olarak aşınırken, ani hareketlerle nedeniyle kablodaki hasarda artar.

Manyetik adaptörler, şarj için kullanacağınız USB girişine takılır. USB girişine takılması ile beraber şarj ucu yaklaştırıldığında çekim oluşur ve şarj ucu doğrudan manyetik adaptöre giriş sağlar.
Akıllı telefonunuzu manyetik şarj ünitesi ile kullanmaya başladığınızda yanlışlıkla artık kablolar bükülmez, çünkü kabloyu güvenli bir şekilde çıkarmak için küçük bir kuvvet yeterli olacaktır.

Aynı şarj kablosunu birkaç cihaz arasında kullanmak istiyorsanız, tek bir sisteme veya markaya bağlı kalmanız gerekiyor. Dayanıklı bir çözüm için manyetik şarj cihazınızın kablo uçlarına bir kablo koruyucu ekleyebilirsiniz.

Kablosuz Olarak Şarj Edin

Kablosuz şarj üniteleri modern akıllı telefonların gelişmesiyle ve çok yaygınlaşmasıyla birer birer evlerimize girmeye başladı. Yeni bir model iPhone veya Android cihazınız varsa, kablosuz olarak şarj özelliği bulunma şansı yüksektir.

Kablosuz şarj üniteleri kırık kablo hüznünü yenmenin en kolay yoludur. Lakin, şarj olurken cihazınızı kullanmanızı zorlaştırır. Hızlı şarjı kullanmak istiyorsanız, yeterince yüksek watt (10W) değerine sahip bir kablosuz şarj cihazı seçtiğinizden emin olun. İPhone’nun son modelleri olan X, XS, XR ve 8 kablosuz şarj özelliğine sahiptir. Ancak yalnızca maksimum 7,5 W Apple onaylı kablosuz şarj cihazlarıyla şarj edilebilir.

Hepsine Hükmedecek Tek Bir Kabloya Yatırım Yapın

Apple’ın resmi Lightning kablosu, 2 metrelik USB-A – Lightning konnektörü için 29 dolara mal oluyor. Yani yılda bir kez bataryanızı değiştirmek isterseniz; üç yıllık iPhone şarjı değişimi için yaklaşık 90 dolar ödüyorsunuz. Sadece uzun süre dayanmakla kalmayıp aynı zamanda uzun vadede paradan tasarruf etmenizi sağlayan telefon aparatları kullanmalısınız.

Kablolarınızı Erken Onarın

Yıpranmış kablolar tehlikelidir. Aşınma belirtileri gösteren bir şarj cihazı başladığında bir şarj cihazını kullanmaya devam ederseniz büyük risk alırsınız. Sadece şarj ettiğiniz şeye zarar vermekle kalmazsınız, aynı zamanda kötü bir elektrik şoku alabilir veya bir yangın başlatabilirsiniz. Güvenli tarafta olmak için hasarlı kabloları atmanızı öneriyoruz.

Kablonuzun çok ciddi şekilde hasar görmediğine ikna olduysanız veya kabloları tamamen açığa çıkarmadan aşınma belirtileri başladıysa, bunun yerine kablolarınız gerekir.

10 dolardan daha ucuza bir ısıyla bağlanan makaron seti satın alabilirsiniz. Bu tüpler mevcut telinizin üzerine yayılır ve ardından doğrudan ısı uygulandığında küçülür. Hızlı sonuçlar için bir ısı tabancası kullanabilirsiniz.

Unutmayın: Bir kablonun durumundan rahatsızsanız, kesinlikle onarmak yerine ve çöpe atın.

Şarj istasyonları hareket etmediğinden dolayı standart bir şarj kablosuyla aynı aşınma ve yıpranmaya maruz kalmazlar.

Gelecekte Her Şey Kablosuz Olacak

Kablolar kırılgandır ve tamamen kablosuz gelecek çok uzakta değil. Yakın gelecekte bu tarz dertlerimiz olmayacak.

Şimdilik onarabileceğimiz ve kullanabileceğimiz kabloları korumaya devam ediyoruz. Bu konumuzda sizlere telefonunuzun şarj kablolarının yıpranmasını önlemek ve onarmak için yapıması gerekenleri anlattık. Bu konuya benzer aşağıdaki konularda dikkatinizi çekebilir:

thumbnail
Önerilen Yazı
Hızlı Şarj Nedir ve Nasıl Çalışır?
thumbnail
Önerilen Yazı
iPhone veya iPod Şarj Olmuyor Sorunu Çözümü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir